Mandalina

Satsuma Mandalinası

Satsuma mandalinası, 1900’lü yıllarda Türkiye’ye Japonya’dan Batum aracılığıyla getirilmiştir. Görünümü itibariyle basık bir portakala benzeyen bu mandalina çeşidi koyu turuncu rengindedir. Kabuğu oldukça ince, meyve etine çok sıkı bağlı değildir. Özellikle olgunlaşma döneminde kabuğun meyve etinden ayrılması çok kolaydır. Mandalina çeşitlerine göre erkenci sayılabilmektedir. Koku ve tadı oldukça yoğun olan satsuma mandalinası, daha az çekirdeksiz yapısıyla diğer mandalina çeşitlerine göre tüketimi oldukça kolaydır.

Ülkemizde çoğunlukla Ege Bölgesi’nde üretilmekle birlikte Akdeniz Bölgesi’nde de görülmektedir. Üretimi çokça yapılan bu mandalina türünün ihracatı da oldukça fazladır. Olgunlaşması Ekim ayı içerisinde başlamakta Kasım ayına kadar hasat dönemi devam etmektedir.

Mandora Mandalinası

Ortanik mandalina, mandora birçok iklimde yetişebilen bir madalina / portakal melez türlerindendir. Yetiştiği iklimin yapısına göre meyve rengi, çekirdek sayısı değişiklik gösterebilmektedir. Tropikal iklim ve Akdeniz ikliminde sıklıkla yetiştirilmektedir.

Akdeniz ikliminde yetişen ortanik mandalinaların kabuğu daha sert ve koyu renkliyken, Tropikal iklim de yetişen ortanik mandalina daha açık renkli ve ince yapılıdır. Kıbrıs’ta yetişen mandora ise oldukça çekirdekli yapısı ve sert zarı ile tat olarak lezzetlidir. Mandalina türleri arasında geçici bir türdür. Geçici oluşu ile ticari anlamda da kullanılmaktadır. Taşımaya ve depolamaya uygun bir yapıya sahiptir. Mart ve Mayıs aylarında olgunlaşmaya başlamaktadır ve hasat dönemi yaza kadar devam etmektedir.