Portakal

Washington Navel

Washington Navel bir diğer adıyla Bahia olarak bilinen, Brezilya’da Celesta portakal çeşidinin mutasyonu ile oluşmuş bir portakal çeşitidir. Kabuk yapısı oldukça ince, pürüzlüdür. Kolay soyulabilen Bahia, iri ve geniş meyve eti içermektedir. Fakat geniş ve iri olmasına rağmen sulu bir yapıda değildir. Diğer türlere göre çekirdeksiz bir yapısı mevcuttur.

Daha fazla verim alabilmek için her koşula uyum sağlayamayan, narin bir yapıya sahip olan Washington navel’a yetiştirme sırasında düzenli bakım yapılmalıdır. Ülkemizde Mersin ili ve civarında yetiştirilmektedir. İhracatı da sıklıkla yapılmaktadır. Meyve etinin dilimli şekilde olmasından kaynaklı tatlı yapımlarında, meyve sularında kullanımı arttırmaktadır.

Star Ruby Greyfurt

Greyfurt çeşitlerinden biri olan star ruby greyfurt, Türkiye’de Batı Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Çekirdeksiz yapısı, diğer greyfurt türlerine göre daha koyu kırmızı renge sahip olmasıyla son yıllarda üretimi oldukça artmıştır. İnce kabuk yapısıyla tüketimi kolaydır. Taze tüketimde en fazla tercih edilen türlerden biridir. Hasat dönemi Ekim ayında başlamakta Ocak ayına kadar devam etmektedir.

Valencia Portakalı

İspanya kökenli Valencia portakal bir diğer adıyla Finike portakal Türkiye’de çoğunlukla Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Geçici bir tür olan Finike portakal sıcak hava koşullarına oldukça dayanıklıdır. Nisan ayında olgunlaşmaya başlarken Haziran ayına kadar hasat yapılabilmektedir. Taşımaya ve depolamaya oldukça dayanıklıdır.

Tadı ve kokusu oldukça tatlı bir nahoşluktadır. Ülkemizde halk arasında Yaz portakalı olarakta bilinmektedir. Kullanımı geniş bir yelpazede olan Valencia portakalının sıkmasını da sofralarımızda içecek olarak tüketebiliriz. Çekirdeksiz yapısı, kalın kabuğu, meyve etine yapışık olması, sulu yapılı oluşu ile yaz aylarında da sıklıkla tüketilmektedir.

İspanya kökenli Valencia portakal bir diğer adıyla Finike portakal Türkiye’de çoğunlukla Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Geçici bir tür olan Finike portakal sıcak hava koşullarına oldukça dayanıklıdır. Nisan ayında olgunlaşmaya başlarken Haziran ayına kadar hasat yapılabilmektedir. Taşımaya ve depolamaya oldukça dayanıklıdır.

Tadı ve kokusu oldukça tatlı bir nahoşluktadır. Ülkemizde halk arasında Yaz portakalı olarakta bilinmektedir. Kullanımı geniş bir yelpazede olan Valencia portakalının sıkmasını da sofralarımızda içecek olarak tüketebiliriz. Çekirdeksiz yapısı, kalın kabuğu, meyve etine yapışık olması, sulu yapılı oluşu ile yaz aylarında da sıklıkla tüketilmektedir.